Ervaringen

Twee kanotochten in Zwolle

Eerste of Tweede dag:

Vanaf camping Vecht & Zo hebben wij in 2013 twee zeer fraaie tochten gepeddeld.

Je kampeert met je tentje aan de Vecht, vlak bij de kanosteiger en nieuw kanostrand (2014)  Daar instappen, stroomafwaarts de rechter oever in de gaten houden. Er is een kleine doorgang (5 meter) naar het fraaie Kromme Kolkje waarin deze kraamkamer voor vis, insecten (leliehaantje) en ijsvogels alleen maar in stilte bevaren wil worden.  Ga langs het eilandje, dobber rechtsaf de plompebladeren over en keer pas vanaf het einde langzaam terug naar de Vecht. Als jij vindt, dat de ingang veel breder dan vijf meter was en de stilte ontbrak, dan ben je één kolkje te ver ingevaren. Hier huist een hondenclub en varen zeeverkenners. Ook leuk, maar wel anders..

Vanuit de stille kolk rechtsaf, we houden de linker oever aan en buigen mee naar ’t noorden, de Kolk van Koezen in. We gaan richting het sluisje dat je links aan de overkant ziet liggen. ’t Is meestal open. Hierdoor drijf je de Nieuwe Vecht  in. Een rond 1600 gegraven watertje met een leuke geschiedenis. Bentheimer zandsteen, turf en allerlei landbouwgewassen kwamen  hierdoor makkelijker de stad in.  Nu niet meer: De Zwollenaren hebben er een brede weg overheen gesmeten. Uitstappen bij ’t voetbalstadion, klunen door de fietstunnel (neem je kanokar mee!). Pauzeer lekker bij de molen de Passiebloem. Nu kan je doorvaren, na ’t volgende keersluisje rechtsaf en oude stadsgrachten van Zwolle in. Ze liggen als een achtje, met plenty fraaie oevers om even te gaan passagieren.  Vlak bij de jachthaven is horeca, met toilet. Als je weer bij de Nieuwe Vecht bent, onder de indruk van de schoonheid van Zwolle – maar nóg wat wilt kan je de brug tegenover de Nieuwe Vecht (rechts) nog even pakken. Nu doorvaren langs woonboten, parken en 100 meter voor einde vaart links aanleggen bij de schouts. Vraag als er iemand is of je over mag dragen, ’t is wel zo beleefd. Picknicken is ook hier heel mooi.

Na  ’t overdragen zit je weer in ’t Overijssels kanaal.

Terugpeddelen, rechtsaf de Nieuwe Vecht, klunen bij de molen, rechtsaf uit de kolk de Vecht op en méns, dan ben je wel blij als je de camping weer ziet!  Kano’s op de wal, kopje lauwe thee of iets lekkerders … en ’t leven is na 5 uur varen weer dragelijk.

Tweede of Eerste dag:

Een bijzonder fraaie tocht!  Wij reden naar de Aa landen, waar in de (straatnaam!) Glanerbeek ter hoogte van nr 50 een prima instapgrasveldje ligt. Laat de auto’s niet zomaar achter, zoek een vrije parkeerplek, er zijn d’r genoeg. De straat is echt te smal voor wildparkeren.

Rechtsaf bij de bocht weer rechtsaf en je zit op de Westerveldse Aa. Zo ga je meanderend door een groene ader richting de Wijde Aa. Je steekt deze plas over, gaat onder de voetgangersbrug door en zo zit opeens in heel oud boerenland. Groet de zwaluwen onder het stenen bruggetje even van mij!

Einde vaarwater: bij de voormalige sluiswachters / gemaalwachterswoning. Vaar er links langs, leg NIET in de tuin aan maar neem de oever na de linkerknik. Uitstappen, wegwezen over de dijk en pak je pauze  op het grasveld bij het bankje. Met wat handigheid kan je in deze Noorderkolk instapppen. Het Kleine jachthaventje laten we links liggen. Dit kolkje, hier moet je nooit meer uitgaan!  Gebruik je peddel als lichtscherm, kijk er onder, zonder de weerspiegeling, naar de fraaie waterplanten in kraakhelder water, geniet van de oevers (rechts) en blijf rechts zodat je de volgende kolk alweer indobbert. Er liggen nog wat resten van waarschuwingsmateriaal, van ooit, toen hier zand gewonnen werd.

Uiteindelijk belandt je op het Zwarte Water, rechts aanhouden, tot de splitsing met de Vecht. Er staat een groot bord dat je ziet als je achterom kijkt op deze driesprong.

Na een paar kilometer komen er links zandstrandjes, je mag ze ook zonnestrandjes noemen. Lekker pauzeplekje! Glashelder zwemwater.  Nou even opletten: na de strandjes, een paak KM na het bootswrakje (links) is aan de rechteroever een smalle doorgang langs stalen pijpen (kanobreed) waar een “omgewaaid eiland” ligt, Kijk maar op de foto’s. Echt bijzonder!

Na dit intermezzo doorvaren, je passeert het leuke handbewogen Haersterveer en daarna jachthaven Terra Nautique  (spatzeil kan handig zijn ivm aso motorbootpiloten, maar meestal is men erg aardig voor kano’s ). Onder de A28 door, nog een paar Km en je bent weer terug bij Vecht & Zo.  Hopelijk had je één auto op de camping achtergelaten om de andere voitures op te halen vanaf de Glanerbeek? Als je deze tocht zaterdag’s vaart kan je vlak bij de instapplek (na het varen) prima boodschappen doen  in het winkelcentrum van de Aa-landen.

TIPS:

  • Alle soorten bootjes zijn geschikt.
  • Alle vaarders ook, als ze een beetje koers kunnen houden en lang genoeg in de boot kunnen zitten 🙂
  • Kanokar sterk aanbevolen voor het tochtje naar de binnenstad.
  • Let op hondenpoep bij uitstappen in de stad.
  • Neem een vuurkorf mee naar de camping, en wat brandhout.  Fraai aan de Vecht!
  • Reserveer je plekje(s) bij Vecht & Zo www.vechtenzo.nl, de kleine camping is erg populair.
  • Caravans zijn welkom, alleen die mogen niet over de dijk aan het water staan..
  • Oordopjes voor mensen die niet tegen het lawaai van de spoorbrug kunnen.
  • Camping Vecht & Zo is een echte kanocamping, de eigenaren zijn erg enthousiast over de groepen waarmee wij bij hen logeerden.
  • Niet-kampeerders kunnen ook bed&breakfast boeken bij hen.

Edu van Dijk.